Wanneer betaalt de notaris uit?

Eindelijk je bent opgelucht want jouw huis is verkocht, echter is dan nog niet alle stress weg. Het kan zijn dat je nog je huis moet ontruimen, hier gaat vaak veel tijd en moeite in zitten. Niet alleen de praktische dingen komen erbij kijken, er zijn ook nog juridische en administratieve kanten aan het verkopen van een huis. Je hebt niet zomaar je geld in je hand liggen. Wanneer de akte is getekend bij de notaris, moet eerst het kadaster dit nog administreren. De koper doet zijn betaling ook via de notaris, de notaris doet dan eerst nog een aantal check voordat deze het geld kan doorbetalen aan de verkoper. Denk bijvoorbeeld aan dingen als foute administratie bij het kadaster of er is beslag gelegd op (een deel van) het huis. Dit gebeurd niet vaak maar om aan te geven dat je geld er niet zomaar is, is dit goed om te weten.

De notaris checkt deze dingen, wanneer dit goed is zal de notaris eerst nog geld moeten afbetalen bij een hypotheek. Ook kunnen servicekosten bij een vereniging van eigenaren moeten worden terugbetaald. Alles wat na deze partijen overblijft gaat naar de verkoper.

De notaris zal jou ook kunnen helpen bij het kopen van een nieuw huis, dan zal het geld niet naar jou gaan. Maar dan wordt er eerst geregeld met de hypotheek over de nieuwe woning. Wanneer je groter of op een mooiere plek gaat wonen en het huis is duurder dan de voormalige woning, zal je een schuld overhouden. Die noemen we een restschuld. Dit bedrag betaal je dan op de rekening van de notaris en de notaris betaald jouw vervolgens door. Ook dit systeem wordt gebruikt voor schuld bij bijvoorbeeld de vereniging van eigenaren.

Notarissen zullen in alle gevallen een betaaloverzicht aan jou geven om overzicht en transparantie te houden.

Echter wanneer dit helemaal klaar is heb je een nieuwe woning en in het leukste geval krijg je nog geld terug van de notaris. De stress is geheel weg en het wordt tijd om lekker te gaan inrichten in de nieuwe woning!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *