Ondernemingsrecht

Bedrijven hebben te maken met veel verschillende aspecten van het recht. Je moet aan heel veel wetten en regels voldoen als je wilt dat je bedrijf juridisch gezien legaal bezig is. Ondernemingsrecht is een onderdeel van het privaatrecht, dat is toegespitst op ondernemingen met winstoogmerk. Er zijn verschillende soorten recht die binnen het ondernemingsrecht vallen:

  • Rechtspersonenrecht
  • Vennootschapsrecht

Het rechtspersonenrecht richt zich voornamelijk op de juridische structuren die rechtspersoonlijkheid hebben. Nederland heeft een gesloten systeem van rechtspersonen, wat inhoudt dat door de wet wordt aangegeven wanneer een juridische entiteit rechtspersoonlijkheid heeft en wat de regels hiervoor zijn. Het vennootschapsrecht gaat alleen over de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap.

Ondernemingsrecht studeren

Er zijn verschillende mogelijkheden in Nederland om ondernemingsrecht te studeren. Bijna iedere universiteit biedt een bachelor of master aan die zich er in meer of mindere mate mee bezig houdt. Vaak is het echter een afstudeerrichting die kan worden gekozen na het volgen van een bachelor aan een rechtenfaculteit. De Universiteit Leiden biedt ondernemingsrecht bijvoorbeeld aan als afstudeerrichting van de master Rechtsgeleerdheid aan de Rechtenfaculteit. De opleiding is geschikt voor studenten die zich willen gaan bezighouden met het bedrijfsleven, commerciële advocatuur of de internationale bancaire sector. Deze opleiding is zeer gericht op het internationale aspect van ondernemingsrecht en biedt dan ook veel kansen en mogelijkheden om in het buitenland aan de slag te gaan. Ook wordt in deze specialisatie veel aandacht besteed aan het Intellectueel eigendomsrecht. Dit heeft ook een zeer internationaal karakter en deze specialisatie biedt in Nederland een uitzonderlijke kans op je te verdiepen in het merkenrecht, handelsnaamrecht en de bescherming van vormgeving. Een derde van de vakken gaat over deze onderwerpen en hiermee is deze specialisatie de enige in Nederland die zoveel aandacht aan deze onderwerpen besteedt.

Carrièreperspectieven

Ondernemingsrecht heeft een zeer internationaal karakter. Bedrijven opereren steeds vaker internationaal, wat op verschillende gebieden haken en ogen met zich meebrengt. Een specialist in ondernemingsrecht kan van groot belang zijn voor een internationaal opererend bedrijf, omdat de opleiding zo internationaal gericht is en je dus veel weet over ondernemingsrecht in verschillende landen. De carrièreperspectieven zijn dan ook zeer goed, vooral omdat de studie goed aansluit bij actuele ontwikkelingen.

Als je advocaat in de ondernemingsrecht bent, heb je verstand van een uiteenlopend aantal aspecten van het recht dat betrekking heeft op bedrijven. De kennis van een advocaat in ondernemingsrecht loopt uiteen van het oprichten van een BV tot de procedures van enquêteren bij de Ondernemingskamer. Een advocaat kan advies geven, maar ook procederen en is daarmee veelzijdig en onmisbaar in het bedrijfsleven. Ook kan een advocaat helpen met het opstellen van overeenkomsten en contracten, die nodig zijn als je bijoorbeeld een vennootschap opricht. Een deskundige in ondernemingsrecht heeft alle kennis die nodig is om deze overeenkomsten, zoals een arbeidsovereenkomst of oprichtingsovereenkomst, op te stellen in lijn met alle wettelijke voorschriften. Online vind je meer informatie over dit onderwerp. Zo vind je diverse universiteiten die een opleiding aanbieden en zijn er veel advocatenkantoren die specialisten in dienst hebben. Een voorbeeld van een advocatenkantoor in ondernemingsrecht is Fruytier Lawyers in Business.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *