Het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau

Zowel een incassobureau als een deurwaarder kan ingeschakeld worden voor het innen van achterstallige betalingen die op herhaaldelijke oproepen niet hebben geleid tot betaling. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze partijen?

In het kort

Een gerechtsdeurwaarder is een ambtelijke functie. Deze persoon heeft een ambtelijke plicht en wettelijke status. Zij werkzaamheden bestaat uit het dagvaarden van mensen en geeft uitvoering aan de vonnissen van de rechtbank. Tegelijk mag hij bij vorderingen beslag leggen op geld en vastgoed.

Let op dat er sprake is van een “gerechtsdeurwaarder” en niet “deurwaarder”. De deurwaarder zelf is een functie binnen de rechtbank dat als boodschapper fungeert tussen alle partijen tijdens een rechtszaak.

Een incassobureau is een intermediair dat namens een derde partij openstaande schulden int en stuurt hiervoor aanmaningen en regelt betalingsregelingen. Een incassobureau heeft verder geen gezaghebbende positie of wettelijke macht.

Gerechtsdeurwaarder

De gerechtsdeurwaarder is een ambtenaar dat uitvoering geeft aan de rechtelijke bepalingen en moet lid zijn van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. Hierbij voert de gerechtsdeurwaarder dagvaardingen en dwangbevelen en het uitvoeren van vonnissen van het gerecht.

Wanneer niet aan de voorgaande eisen is voldaan door de beschuldigde dan kan de gerechtsdeurwaarder overgaan tot beslaglegging op het inkomen, woningen en inboedel. Daarnaast heeft de gerechtsdeurwaarder ook dezelfde werkzaamheden als een incassobureau zoals het versturen van incassobrieven

Incassobureau

Een incassobureau is alleen gericht op het innen van uitstaande vordering waarop tot op heden nog geen reactie is gekomen van de schuldenaar. Bij een incassobureau inschakelen worden alleen de vordering activiteiten overgenomen die tot dusver geen resultaat hebben geleverd. Het incassobureau zet deze activiteiten voort naar de schuldenaar toe.

Een incassobureau is lid van de Nederlandse Vereniging van Incasso ondernemingen maar heeft geen rechterlijke macht zoals een gerechtsdeurwaarder dit wel heeft. Een incassobureau mag dus niet overgaan tot dwangbevelen en in beslaglegging. Pas wanneer dit aan de orde moet komen zal een incassobureau een gerechtsdeurwaarder inschakelen.

Factormaatschappij

In de zakelijke wereld bestaat er ook de factormaatschappij. Deze instelling kan ingeschakeld worden om de vordering over te nemen en de opdrachtgever direct schadeloos te stellen. Hiermee wordt de factormaatschappij de nieuwe schuldeiser naar de schuldenaar toe en verleent dan een kredietverstrekking. Deze instellingen zijn over het algemeen bankonafhankelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *