Financieel online jaarverslag

Men zou het haast niet zeggen wanneer er naar buiten gekeken wordt. Maar het jaarverslagenseizoen is weer in aantocht. Hoe bent u van plan uw volgend jaarslag in te vullen? Kiest u voor papier of gaat u mee in de trend van een online jaarverslag?

Waarom een artikel over een online jaarverslag?

Of het nu een financieel, sociaal, MVO- of -OR-jaarverslag betreft, het ontwikkelen van een origineel jaarverslag is elk jaar weer een hele klus. Naast het creatieve concept volgt ook nog eens de invulling ervan. U staat voor de opties van een papieren overzicht, een PDF, of een interactieve PDF. En wellicht een volledig online verslag. Tegelijkertijd is uw keuze ook weer beperkt. Een jaarverslag is een zeer traditioneel middel. Maar om ermee uit de voeten te komen kunt u tegenwoordig niet meer aankomen met alleen een papieren versie. Het ontwikkelen van een online jaarverslag is echter door alle mogelijkheden weer een dag taak. Zeker wanneer het geen dagelijkse bezigheid is. Begin daarom vroeg met de voorbereidingen.

Wat zijn de voordelen van een online jaarverslag

Een online jaarverslag is meer gericht op de behoeften van de ontvangen. Het is veel minder zender georienteerd en meer focus op de informatiebehoefte van de andere partij. Informatie op een website; en dus ook van een online jaarverslag, wordt niet lineair gelezen. Organisaties en ondernemingen moeten zicht bewust zijn van die behoeften.

Meer vrijheid in contenttypen en meer mogelijkheden

Online heb je meer vrijheid. Denk aan tekst, beeld, video’s en infographics. Dit biedt meer mogelijkheden. En kan ook veel interactiever zijn. Een video kan een veel beter en compacter beeld geven dan tekst alleen.

Vindbaarheid van uw organisatie

Doorgaans is een online jaarverslag een extra pagina of zelfs website. Náást (of als onderdeel van) uw bedrijfswebsite. Dit heeft alleen maar positieve effecten op de vindbaarheid van uw website en organisatie.

Goedkoper dan papieren jaarverslag

Door te besparen op druk- en distributiekosten is een online versie vaak goedkoper van een papieren jaarverslag. Traditioneel zijn dit hoge posten, die drukken op het budget. Dit is natuurlijk afhankelijk van gemaakte keuzes en leveranciers. Een online versie raakt u ook niet snel kwijt en kunt u met een paar klikken weer vinden.

Duurzaamheid

Ten slotte is een online jaarverslag ook veel duurzamer dan een papieren jaarverslag. Zoals besproken in het vorige punt.
Natuurlijk heeft een papieren jaarverslag ook zo z’n goede punten (en andere voordelen). Het is vaak wel fijn om iets tastbaars i handen te hebben. Voor stakeholders kunt u voor het gemak wel een papieren versie toesturen. En dient de online versie als terugkoppeling en uitbreiding van de papieren versie. Ook op kantoor is het goed om een papieren versie neer te zetten. Dit oogt goed voor het imago.

Onze conclusie luidt dan ook: Een online jaarverslag heeft veel voordelen. Hier weegt een papieren versie niet altijd tegenop. Behalve in bijzondere situaties. Het is daarom ook goed om een paar geprinte versies te overwegen in combinatie met een online versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *